Op 17 oktober is het Wereldarmoededag. Een belangrijke dag om aandacht te vragen voor de oorzaak en impact van armoede. Van 14 t/m 18 oktober is het de Focusweek armoede.

Armoede kent veel gezichten en veel definities. Van armoede is sprake als het inkomen onder een bepaalde koopkrachtnorm ligt. Wanneer het besteedbaar inkomen van het huishouden onder deze grens ligt, wordt gesproken van een huishouden met risico op armoede (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek).

Hoewel Nederland een welvarend land is, zijn er mensen met zorgen over of ze hun boodschappen wel kunnen betalen, een vast contract kunnen krijgen en volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij. Dit ervaren onze medewerkers helaas nog dagelijks in hun spreekkamers en tijdens huisbezoeken. Zij worden regelmatig geconfronteerd met schrijnende situaties. Inwoners die zich schamen voor hun geldzorgen en zich volledig hebben geïsoleerd. Gezinnen waarbij de spanning te hoog oplopen als gevolg van financiële stress of waarbij kinderen geen kinderfeestjes kunnen geven.

Dezelfde medewerkers delen gelukkig ook regelmatig geluksmomentjes met deze inwoners. Bijvoorbeeld als het is gelukt om een oplossing voor de schulden te vinden. Of wanneer er gespaard kan worden voor een dagje naar een pretpark. Door het bieden van budgetcoaching en samenwerking met tal van fondsen en lokale initiatieven, lukt het vaak om weer perspectief te creëren. Perspectief op een geldzorgenvrije toekomst.

Focusweek armoede
Armoede vraagt om een brede aanpak. Maar ook om ‘begrijpen’. Wil je armoede beter begrijpen en de oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Doe dan mee met de Focusweek Armoede 2024 van 14 t/m 18 oktober. Met één opdracht per dag doe je kennis op waarmee je armoede en de oorzaken én gevolgen beter kunt begrijpen en agenderen. Elke dag staat in het teken van een ander thema met een daarbij passende opdracht. Iedere deelnemer krijgt deze automatisch toegestuurd.

Thema’s:
14 oktober: Oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen
15 oktober: Ontstaan en signaleren van schulden
16 oktober: Stress en emoties bij armoede en schulden
17 oktober: Een oordeelvrije basishouding
18 oktober: Structurele problemen aanpakken: politiseren kun je leren

Doe je ook mee? Het kost je maximaal een kwartier per dag. Meedoen is gratis. Aanmelden kan hier.

Deze focusweek is een initiatief van Movisie in samenwerking met Week tegen Armoede (HAN), Associatie Wijkteams, Sociaal Werk Nederland, Armoedecoalitie Utrecht, Nederlands Jeugdinstituut, Verwey-Jonker Instituut, NVVK, Nibud en BPSW beroepsvereniging van professionals in sociaal werk.